WM-header-2013

Renata Johansson

Jag har alltid varit fascinerad av djur, och velat lära mig mer om den specifika arten eller rasen när det gäller deras behov och individualitet.

När jag sedan som 13 åring fastnade för hundträning kom även intresset om att lära mig så mycket jag kunde om olika inlärningsmetoder och de olika hundgrenarna. Jag började som ett agility freak som håller i sig även idag. Men med tiden har man även lärt sig mycket om andra tävlingsgrenar så som, Lydnad, bruks, vallning, räddning, IPO och freestyle.

Jag har alltid varit intresserad av hur olika individer våra hundar är, och när jag som nybliven hundägare med en väldigt envis, signalkänslig och lättstressad hund som behövde all tid och träning i världen, fick man lov att pröva allt man kunde komma på för att få ordning på henne. Detta plus erfarenheten efter 7:e hunden har gjort mig till den jag är idag. Självklart har jag fått hjälp på vägen och gått olika kurser för duktiga instruktörer som man plockar ihop erfarenheter ifrån till en egen liten uppslagsbok.

Jag vill vara en hjälpande hand när en hundägare behöver stödet av någon med erfarenhet och kunskap. Jag vet hur jag kände mig när min olydiga dobermann sprang och skällde ut människor och hundar, demolerade saker eller bara inte lyssnade på mig. Jag vill kunna dela med mig av de erfarenheterna och hjälpa mina kursare på rätt spår, och få dem att inse att det finns hopp om varje hund, det tar bara olika lång tid och framförallt olika metoder att lösa problemet på. Oavsett om du är nybörjare eller är en mer erfaren hundägare så stöter man alltid på problem, i vardagen eller på tävlingsplanen.

Jag gillar utmaningar och när jag inte kan lösa problemet med de olika metoderna som finns idag får man helt enkelt hitta egna lösningar på problemet.
Nyckeln till hundträning för mig är att vara observant på sin hund. Kunna läsa sin hund i olika situationer samt att vara konsekvent och envis. Att kunna belöna hunden vid rätt tillfälle samt inte stanna av i sin egna utveckling, man kan alltid lära sig något nytt!

Jag är utbildad:
* Agilityinstruktör - A1 samt A2.
* Vadagslydnadsinstruktör + valp. SBK
* Freestyleinstruktör.
* Freestyle & HTM domare samt tävlingsledare.
* Tävlingsledare i lydnad, klass 1-Elit.
* C15- utbildning för djursjukvårdare.
* Djurvårdarutbildning - Spånga Gymnasium.

Kurser jag gått för andra intruktörer:
* Margareta Löfgren fd. Åhs - deltagit i Lydnad, Rally samt Freestyle SM. Freestyle Landslaget. (Min första intruktör 1998 & nuförtiden en väldigt god vän till mig).
* Johan Eriksson - En av de som intruducerade Agilityn i Sverige. (1999)
* Ewa Myrbrink- Vallning (2006 samt 2007)
* Anders Svensson- Deltagit på Många SM, Domare lydnads SM. (2007)
* Helen Lindström- (2007)
* Anders Hallgren- Hundens beteenden (2009)
* David Munnings - Bl.a. Världsmästare i Agility. (2010 samt 2011)
* Nina Svartberg - Lydnadslandslaget. (2010)
* Gerard Oshea - Utställnings handling (2010)
* Emily Larlham - Freestyle & Trix (2012)
* Eva Karlsson- Vallning (2012)
* Vanda Gregorova - Freestyle & HtM (2014)